מחלה אקוטית / חריפה היא כזו שבאה במכה חזק אבל גם עוברת מהר יחסית. מחלה כרונית היא בעיה שקיימת לאורך זמן ונזקיה לפעמים בלתי הפיכים. כשאנחנו מדברות על שינויים בריאותיים ההתייחסות היא לבעיות כרוניות כמובן.
חוק מספר 1 שחשוב לזכור – ככל שאת סובלת מהבעיה יותר זמן כך סביר להניח שייקח יותר זמן להחלים ממנה.
חוק מספר 2 – ייתכן שחלק מהנזקים הם בלתי הפיכים לא ניתן לחזור אחורה בגיל.
חוק מספר 3 – אומר ששינוי חייב להיות ארוך טווח כי הזנחה תחזיר אותך מהר למקום ממנו התחלת.
חוק מספר 4 – אומר שכמו בכל תהליך, יש עליות וירידות. גם בעיקר במצב הרגשי שמשפיע בתוכי על היכולת שלך להתמיד וכמובן גם במישור הפיזי. חלק מהירידות הן לכאורה למשל: כשהגוף משחרר רעלים את יכולה לחוות נסיגה מבחינה פיזית, ובטח סערות רגשיות שמצביעות על רגשות חבויות ומודחקות אשר מציפים אותך לשם שחרור והחלמה.
חוק מספר 5 – מדבר על ריאקציות – החמרת מצב לפני שיפור במצב למשל: התפרצות פריחות, הגברת גזים, שלשול או עצירות במערכת העיכול, החרפת נזלת, התגברות או הופעת כאבים ועוד. בנושא לחץ דם גבוה, לרוב אין החמרה. זה לטובה, כאילו יודע הגוף לא להחריף מצב מסכן חיים.
שינויים בריאותיים, כמו כל שינוי אחר, נעשה בצעדים קטנים.
שלב I – נכיר את הבעיה, נבין את מהותה ואת משמעותה הרגשית, נתבונן בחיינו כדי לראות ברור יותר היכן זה בא לידי ביטוי ונחפש את מה שיכול להכניס את הרגש הדרוש לחיינו.
שלבII – נשלב תנועה שמשפרת את הנשימה, זרימת הדם, העיכול, מפחיתה כאבים ומעלה את מצב הרוח. גם אם את מאוד מוגבלת, יש הרבה דברים שאת יכולה לעשות כדי להיטיב עם גופך.
שלב III – נאתר את הדפוסים ההתנהגותיים, הרגשיים והמנטליים שיוצרים את במחדלים הבריאותיים שלך ונחליפם לדפוסים שמשפרים את בריאותך כל הזמן. למשל: חייכי. בן. ממש עכשיו וללא סיבה. שמרי את החיוך על הפנים עד סוף המאמר.
שלבIV – נאתר את המזיקים הגדולים ביותר בתזונה, ואת השינוי הקטן הראשון שקל לך לבצע, כך נשלב בכל פעם שינוי קטן נוסף, עד שתגלי את המזונות שטובים לך ואת אלו שלא, עד שתגלי את איזה מזון עונה על איזה צורך, את יכולה לאכול בכל זמן את מה שאת רוצה ובתנאי שאת מקבלת מראש את ההשלכות. למשל: את רוצה עוגה ש”אסורה לך” בגלל סוכרת. הימנעות לאורך זמן תיצור תשוקה מטורפת שברגע ש”תשברי” אותה היא תהפוך לבולמוס חסר עצירה.
האפשרויות שלך:
- לאתר את מרכיב התזונה שחסר לך (למשל: מגנזיום, B1, כרומיום ועוד) ולהשלים אותו – תוך 2-3 ימים תרגישי ירידה בגודל התשוקה עד כדי חוסר רצון לאכול את העוגה.
- לאכול חתיכת עוגה בידיעה שזה יזניק את הסוכר, יגרום להרגשה רעה וכד’. יכול להיות שתהיה החמרה בנזקים נלווים כגון: עיניים, לחץ דם, כל”ד, לב וכד’. במיוחד אם את עושה את זה לעיתים קרובות.
- להשתולל ולגרום נזק חמור וארוך טווח לבריאותך.
- הבנת הנזק יכולה לסייע לך להחליט. כל החלטה “מזיקה” שכרוכה בלקיחת אחריות עליה תקל עליך להמשך התהליך ולבחור בדרך הבריאה יותר לעיתים קרובות יותר עד שהשינוי יוטמע כחלק בלתי נפרד מחייך.
שינוי בריאותי מחייב עבודה משולבת של עבודה רגשית – חשיבה “נכונה” – שינוי תזונה – תנועה – שינויים באורח חיים (שינה, איזון בית – עבודה, פעילות פנאי ועוד). בכל פעם את מבצעת שינוי אחד קטן, גג שניים למשל: את עוברת לקערת סלט ביום + שנת לילה של 7 שעות, או את צועדת 10 דקות ביום + סוגרת את הסלולרי לשעה ביום (באמצע היום…) את מטמיעה שינוי. רק אחרי שאת מרחיבה את היקפו, כשהוא הופך להרגל, את מוסיפה עוד. זהו תהליך ארוך, איטי, עמוק, משנה חיים. אולי לא תחזירי את הגוף למה שהיה, אבל ככל שתתרגלי, כך יגדל השיפור בחייך.
את עדיין מחייכת? אם כן, כל הכבוד! אם לא, חייכי עכשיו, ותרגלי חיוך לעתים קרובות.